Výroba vlastní elektřiny

Výrobky


Různé metody

Nápad je to rozhodně lákavý, protože kdo by si nechtěl získávat elektřinu z nějakého vlastního zdroje než platit za draho tu ze sítě. Možností, o které jste jistě už někdy slyšeli je výroba šlapáním. Skutečně to lze, protože budeme přeměňovat mechanickou práci na elektřinu, kterou uložíme třeba do baterie a z ní budeme následně proud odebírat k vlastním účelům. Počítejte však s tím, že takovým středním šlapáním běžný člověk vyrobí za hodinu kolem 100 W, což není nijak moc, takže je to spíše okrajová záležitost.

zapojení jističů

Zajímavější můžou být jiné možnosti jako je třeba vodní či větrná elektrárna. Vodní tok s velkým průtokem jen tak nikdo nemá a u větrné elektrárny dost závisí na lokalitě, jestli se vyplatí a také je mnohdy nutné počítat s jejím hlukem. Jestliže však máte lokalitu, kde dost fouká, tak se pořízení může vyplatit, protože pořizovací cena není až tak velká a zefektivnit se dá použití baterie.

Sluníčko

Další možností využití obnovitelného zdroje je Slunce, protože fotovoltaické elektrárny v dnešní době dosahují velmi dobré efektivity i výkonu vzhledem k ploše, kterou zabírají. Samozřejmě jsme zase ovlivněni lokalitou, protože na určitých místech svící více, a navíc se většinou panely umisťují na střechu, takže záleží i na její orientaci. Ovšem ve většině případů jsou pro domácnosti výhodnější než větrné elektrárny, protože dostatečně silný vítr na moc místech, kde stojí rodinné domy není. Pylontech se nám postará o kompletní zařízení celého systému.

panely na střeše

Není to až tak snadné, protože potřebujeme dostatečný výkon, vhodné komponenty a jejich odbornou montáž. Následně bude zapotřebí jen malou část elektřiny odebírat ze sítě, takže i přes vysokou pořizovací cenu má tento systém smysl i pro malé odběratele jako jsou právě domácnosti. Navíc se umístí na střechu, takže nám nezabírají třeba ornou půdu.