Jak zhotovit svépomocí podlahové topení i bez betonu

Výrobky


Také jste zaslechli, jak úžasné výhody poskytuje podlahové topení, ale zdráháte se do takového projektu vůbec vstoupit, protože vás odrazuje zalévání potrubí betonem a další nepříjemnosti s tím spojené, zejména v okamžiku řešení nějaké závady? Jakmile totiž zabetonujete trubky do podlahy, jsou tu napevno, a každá trhlina a únik vody se musí řešit elektrickými či pneumatickými kladivy.

cvičení na podlaze

Právě toto byl jeden z důvodů, proč se někteří konstruktéři a vývojáři zamysleli nad tím, zda by se to nedalo nějak obejít, a nakonec přišli na to, že dalo. A docela elegantně podle vzoru známého přísloví: „Krásu hledejme v jednoduchosti“. Vymysleli způsob, jak trubky do podlahy zabudovat pevně a zároveň tak, aby byly dobře přístupné i bez betonáže a demoličních prací. Dnes se topení pokládá tak, že nejprve uskutečníte pokládku izolace pod podlahové topení na čistou a rovnou podlahu. Na ní se pak položí (nasucho, bez malty a betonu) polystyrenové systémové desky s drážkami, do nichž se opatrně vtiskne topné potrubí.

posezení na podlaze

Desky jsou velmi pevné a můžete po nich bezpečně chodit, přesto nejsou určené jako pochozí – k tomu slouží cemento-vláknité desky – velmi tvrdé a houževnaté, určené pro pokládku finální podlahy, například plovoucí podlahy. Jakmile máte hotovo, a jsou položené všechny typy desek a podlahová krytina, necháte zapojit potrubí do rozdělovače šikovným instalatérem, který pak také připojí rozdělovač k topnému zdroji, a můžete začít topit vlastně ihned, aniž byste čekali na tvrdnutí betonu.

A co vlastně podlahovým topením získáte? V první řadě nebývalý komfort a příjemné teplo ve všech částech místnosti. Zároveň se můžete těšit na bosonohou chůzi i po relativně tvrdé dlažbě nebo laminátové podlaze – všimněte si, že řada firem inzeruje podlahové vytápění tak, aby vynikla jeho hlavní přednost – příjemný pocit na bosé nohy – proto se také častokrát objevují na těchto reklamních prospektech a videích krásná ženská bosá chodidla v přímém kontaktu s podlahou.