Už se nikdy nehádejte kvůli penězům – Jak mít spokojený vztah a neřešit jen peníze?

Vztahy


Funguje váš vztah dobře, ale neustále se hádáte kvůli penězům? Zejména v začátcích nového vztahu je třeba si důrazně vysvětlit, jak to s financemi bude. 

Už se nikdy nehádejte kvůli penězům – Jak mít spokojený vztah a neřešit jen peníze? 

Otázka peněz může vztahy pořádně narušit, v partnerství by mělo být vždy jasně dané, jak se bude s penězi hospodařit. Jakmile tuhle otázku mít vyřešenou nebudete, může se stát, že se nevyhnete neustálým hádkám na téma finance. Někdo dává přednost společnému účtu, což ale nemusí vyhovovat všem, navíc v tom případě má partner přehled o tom, co a kdy kupujete. Můžete tak přijít o svobodu v tom, co si koupíte třeba jen tak pro radost. Pokud společný účet nechcete, domluvte se na placení účtů a nákladů na živobytí jinak. Hlavně si o tom ale promluvte včas. 

bankovky na stole

Kdo bude co platit? 

Jestliže ve vztahu začínáte oba bez dětí a větších závazků jakými jsou například dluhy a půjčky, budete to mít jednodušší. Můžete se na všem domluvit a vycházet tak z toho, kolik vyděláváte, co budete společně platit. Není možné, aby jeden z partnerů platil všechno a ten druhý se jen vezl, je třeba se podílet na všem stejnou měrou. Horší situace nastává ve chvíli, kdy jeden z partnerů má své závazky z dřívějška, musí platit alimenty, splácet dluhy nebo má ve společné domácnosti své dítě z předchozího vztahu. V tom případě je třeba se opět dohodnout na tom, jak se bude s penězi hospodařit, do počtů je třeba zahrnout v první řadě ale opět jen společné výdaje. Někomu může vadit, že by měl přispívat finančně na věci okolo dětí, které nejsou společné, a to může být také docela velký problém. Pokud ale tuhle otázku neotevřete a narovinu si o tom nepromluvíte, nikdy nebudete spokojeně žít. 

peněženka v kapse

Pozor na velké šetřílky 

Koneckonců právě upřímná rozmluva o financích vám může v mnohém otevřít oči. Pozor na typy, kteří na penězích lpí až příliš. Ať už váš vztah stojí na jakýchkoliv základech, pokud někdo nepřispívá do domácnosti spravedlivě, vede to k hádkám a neustálým rozbrojům. Máte nějakou představu? Tak si za tím vším stůjte a snažte se najít spravedlivé řešení. Pokud partner ale má pocit, že by všechno mělo být na vás a on bude jen přispívat a to ne úplně spravedlivě, možná vám to dokáže, že takový vztah nebude mít pro vás cenu. 

Šťastný život sice není o penězích, ale bez nich to také nejde. V těchto otázkách si tak udělejte jasno.